14479588_1102435783144177_7682077897538019371_n-1

Dani EU baštine

- Listopad 4 | - Nekategorizirano, Objave | objavio | sa No Comments

Tradicionalni dani EU baštine ponovno su u Ivanić-Gradu širom otvorili vrata svim dobronamjernicima koji su u petak, posljednjeg dana mjeseca rujna 2016. svratili ili barem navirili kroz velika okna izložbenog prostora Doma kulture Ivanić-Grad. Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad u suradnji sa Zagrebačkom županijom i gradom Ivanić-Gradom organizirali su izlaganje rukotvorstva spretnih ruku kreativnih sudionika ove višegodišnje manifestacije kojom se i u 2016. nastavlja razvijanje programa: Dani europske baštine: Pristup rijetko dostupnim znamenitostima .

Dani europske baštine pokrenuti 1985. godine, od 1999. godine organiziraju se kao zajednička inicijativa Europske komisije i Vijeća Europe. Na njima sudjeluje 50 država, potpisnica Europske kulturne konvencije. Na kulturnim se događanjima, koja se organiziraju tijekom jednomjesečne proslave, prikazuju lokalne vještine i tradicije, arhitektura i umjetnost te se njima promiče uzajamno razumijevanje među građanima Europe.

Program  „Zajednička priča o lanu i tkanju“, izložbi tradicijskog rukotvorstva Ivanić-Grad 2016. godine Zagrebačke županije sastavni je dio Dana europske kulturne baštine u našem gradu i sadržajno obuhvaća nekoliko kulturnih, etnografskih i fotodokumentacijskih cjelina, s naglaskom na  Lan i tkanje u suradnji s gradovima Zagrebačke županije kao i sredinama gdje djeluju udruge koje njeguju očuvanje starih zanata i vještina kao i tkalačkih radionica, kao što je „Stubička baština“ iz Donje Stubice.

Projekt ima kulturološku i ekološku dimenziju, a cilj je stvoriti  jedinstveni  kulturni proizvod Hrvatske koji će biti prepoznatljiv u svijetu. Ovim projektom spaja se oživljavanje baštine i suvremeni trend ekološkog osvješćivanja te je dosad zabilježio izuzetne rezultate u zemlji i inozemstvu.

Na ovogodišnjim Danima EU baštine sudjelovali su:

 • Nevenka Radočaj, Pos. Bregi,
 • udruga „Ženske ruke“ /Ivka Crnogaj/, Križ,
 • restauratorska radionica Mirjane Pavetić, Križ,
 • radionica rukotvorina Snježane Kezerić, Novoselec,
 • modni studio Željke Kolaković, Novoselec,
 • Igor Kruh Vuk, obuća za folklor, Ivanić-Grad,
 • Kreativna udruga KIS, Zagreb

/Marijana Račić, heklane rukotvorine; Tatjana Beljić, ručno izrađen nakit/,

 • Izložba fotografija Zdenka Vanjeka, Ivanić-Grad

kao i:

 • Stubička baština, /Marija Krušelj/ udruga za očuvanje i promicanje zagorske prirodne i kulturne baštine, D. Stubica
  Izložba pod nazivom “Vezena sjećanja zaborava”,

“Laneni je lajbek moj” – revija osuvremenjenih tradicijskih modela u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, obrt tkanja i rukotvorstva

Tom prigodom organizirana je i radionica, a u povodu Tjedna cjeloživotnog učenja: Kreacija i izrada imitativnih lajbeka – suvenir/Stubička baština, D.Stubica/ kojoj su prisustvovali građani Ivanić-Grada, posebno djeca iz osnovnih škola te srednje škole Ivan Švear, Ivanić-Grad.

Jadranko Bitenc

 

 

 

povezane objave

Odgovori

« »