22279400_1612689862125713_2620672275343438157_n

Obilježen Dan europske baštine

- Listopad 12 | - Objave | objavio | sa No Comments

U Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad u petak, 06.10.2017. obilježen je Dan europske baštine. Tom prigodom zamjenik gradonačelnika Ivanić- Grada g. Željko Posilović otvorio je izložbu tradicionalnog rukotvorstva i starih obrta s naglaskom na Priču o lanu i tkanju te izložbu fotografija  iz ciklusa „ Čudesna šuma Žutica“ autora Zorana Ožetskog (vlasništvo Gradskog muzeja Ivanić-Grad). Zamjenik gradonačelnika g. Posilović naglasio je važnost povezanosti čovjeka s prirodom te potrebu za istraživanjem njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije.

„Obilježavanje Dana europske baštine u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić -Grad provodimo već petu godinu a cilj svih dosadašnjih manifestacija pa i ove današnje  je očuvanje sjećanja na tradicijski život u zavičaju“ istaknuo je ravnatelj  Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad g. Dražen Malec.

Ravnateljica Muzeja Ivanić-Grada, gđa Vida Pust Škrgulja predstavila nam je rad autora izložbe  fotografija  iz ciklusa „ Čudesna šuma Žutica“ – Zorana Ožetskog te istakla važnost očuvanja biljnog i životinjskog svijeta te prirode općenito.

Svoje radove izložili su i predstavili tkalačka radionica  i izložba, Nevenka Radočaj, Posavski Bregi, udruga „Ženske ruke“ iz Križa, restauratorska radionica Mirjane Pavetić iz Križa, radionica rukotvorina Snježane Kezerić, Novoselec, izložba kostima folklornog ansambla „Insula Ivanich“ Ivanić-Grad, obuća za folklor, Igor Kruh Vuk, Ivanić-Grad, izložba „Lan i tkalačka radionica“, POU Ivanić-Grad.

U sklopu događanja provedene su dvije radionice s ciljem očuvanja tekstilne baštine na kojoj su sudjelovali učenici srednje škole „Ivan Švear“ i učenici osnovne škole „Đuro Deželić“.

U prvoj radionici Od lana do tkanine od voditeljice Nevenke Radočaj, učenici su dobili odgovore na pitanja: što je to lan; kako nastaje odjeća od lana i koje su sve faze obrade lana da bismo dobili tkaninu; što je tkalački stan i kako se na njemu izrađuje tkanina? Zainteresirani učenici sjeli su za tkalački stan i iskušali se u tkanju tkanine.

U drugoj radionici Bojanje tkanine prirodnim bojama, voditeljica Mirjana Pavetić objasnila je i demonstrirala kako se i čime u prošlim vremenima bojala tkanina.

Hvala svim vjernim sudionicima ovog događanja, ravnateljicama, nastavnicama i učenicima srednje i osnovne škole, ravnateljici Muzeja Ivanić-Grad gđi Vidi Pust Škrgulja na suradnji i pomoći.

povezane objave

Odgovori

« »