2

Predavanje – Najpoznatije, najljepše i najružnije građevine svijeta povijesne i moderne građevine i njihovi graditelji

- Studeni 21 | - Najave, Objave | objavio | sa No Comments

Pozivamo Vas

u utorak, 27.11.2018. u 19 sati 

u POU Ivanić-Grad

na predavanje

DAMODARA FRLANA /prof. etnologije i engleskog jezika, dugogodišnji ravnatelj Etnografskog muzeja u Zagrebu/

Najpoznatije, najljepše i najružnije građevine svijeta povijesne i moderne građevine i njihovi graditelji

Ljudi su od najstarijih vremena, od kada su ovladali graditeljskim vještinama, alatima i materijalima, gradili hramove, grobnice, mostove, nastambe ili veličanstvene građevine kojima su vladari naglašavali svoju moć ili bogatstvo, ili su bile u funkciji javnih potreba.

Graditelji su nerijetko bili nepoznati, osobito u najstarijim razdobljima, no, kasnije i osobito danas, mnogi arhitekti su cijenjeni autori građevina kojima se divimo. Mnoge od  njih imaju zanimljivu povijest, najčešće vezanu uz naručitelje – važne i utjecajne povijesne ličnosti, ili poslovne ljude i stručnjake koji donose odluke o izgradnji.

Ovo predavanje podsjetit će nas na neke od najljepših, najpoznatijih, ili najružnijih građevina u svijetu. Za neke smo čuli ili ih vidjeli, fasciniraju nas na neki način, pa ćemo pokušati otkriti zbog čega. Tko ih je, kada i zašto izgradio, po čemu su posebne i gdje se nalaze. Dakako, i u Hrvatskoj se ponosimo takvim građevinama pa se stoga mnoge od njih nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Premda se kaže da se o ukusima ne raspravlja, stručnjaci i javnost su ukazali i na neke zgrade, u pravilu iz novijeg doba, koje su uvrštene na popis najružnijih, pa će ovdje biti pokazano i nekoliko takvih primjera.

Damodar Frlan

Untitled

 

povezane objave

Odgovori

« »