pod_ama_dablamom

Putopisno predavanje i promocija knjige Stipe Božića

- Listopad 24 | - Najave | objavio | sa No Comments

Stipe Božić jedan je od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista – popeo se na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K 2 (8611 m) i Kangcenjungu (8586 m), a stajao je i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata: Mount Everest (Azija) Aconcagua (J. Amerika) Mount McKinley (S. Amerika) Kilimanjaro (Afrika) Mount Vinson (Antarktika) Mont Blanc (Europa) Mount Kosciusko ( Australija).
S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol.
Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo uspješnih fotografija i izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama, te su mu fotografije bile uvrštene na izložbi HRVATSKA FOTOGRAFIJA OD TISUCUDEVESTOPEDESETE DO DANAS u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Autor je mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara te knjiga PUT NA VRH SVIJETA, SEDAM VRHOVA i K2 TRIJUMF I TRAGEDIJA.
Profesionalnom kamerom snimio je na kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta, a čak dva puta snimao je na samom vrhu Mount Everesta što dovoljno govori o izuzetnoj volji da vrhunski rezultat približi običnim ljudima. Režirao više od 100 dokumentarnih filmova u sklopu dokumentarnih serija: SEDAM VRHOVA, DUBINE, KRŠ I MORE, PLANINE HRVATSKE, PUSTINJE SVIJETA, NAZOVI 112 I LET NAD HRVATSKOM koji su prikazani na HTV-u.
Sudjelovao je na mnogim međunarodnim filmskim festivalima; na Filmskom festivalu u Trentu 1999. godine film RETICENT WALL osvojio je SREBRNI ENCIJAN za najbolji sportski dokumentarni film, a film DHAULAGIRI EXPRESS nagrađivan je na filmskim festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.

povezane objave

Odgovori

« »