Jučer smo u galerijskom prostoru POU Ivanić-Grad otvorili jednu neobičnu i vrlo zanimljivu izložbu, izložbu studenata Grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu posvećenu kalendaru, nazvanu KALENDAR ILI KAKO GLEDAMO VRIJEME: GRAFIKE, FOTOGRAFIJE, OBJEKTI I INSTALACIJE.
Izloženi radovi su plod iznimno kreativnih ideja studenata na temu kalendara.
Ove godine je voditelj i suradnik Projekta slikar, grafičar, crtač, ilustrator, dizajner, tipograf, a iznad svega kaligraf pismoznanac s Grafičkog odsjeka ALU, Zagreb, red.prof.mr.art. Siniša Reberski. Uz prof. Reberskog s Grafičkog odsjeka predstavili su nam se i prof. Igor Konjušak, magistar grafike ALU te studenti 5. godine, Teo Kiš i Marcel Vugec.
Izložba je rezultat nastavka odlične dugogodišnje suradnje POU i Grafičkog odsjeka ALU te je tako ovo već 18. po redu redovito pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH koji je prepoznao njenu kvalitetu i važnost održavanja u našem Gradu.
Na dan otvaranja, izložbu su posjetili učenici likovne grupe 5, 6. i 7. razreda OŠ Đure Deželića s knjižničarkom te 4. razredi OŠ Stjepana Basaričeka sa svojim učiteljicama.
“Kalendar kao umjetnost
Kalendar je čovjekovo vizualno pomagalo za predočavanje vremena. Vrijeme ne možemo “vidjeti”, ali primjećujemo njegovo djelovanje na nas i svijet koji nas okružuje. Svjesno smo vremena i njegovog protjecanja. Od najranije se povijesti čovjek pokušavao u tome snaći. Sat i kalendar su pomagala za snalaženje u vremenu koje je prošlo, koje je sada i koje će biti. Sat je za razliku od kalendara uređaj koji ima sposobnost predočiti nam u kojem se djeliću vremena trenutno nalazimo. Kalendar se zasniva na promatranju raznih cikličkih prirodnih pojava kojima pratimo protjecanje vremena.
Kalendar u osnovi spada u područje grafike jer su “Bauernkalenderi” iz 15. st. među prvim tiskanim knjigama. Od tog trenutka kalendar je otisnut u bezbroj najrazličitijih oblika i varijanti. Očito je zbog svojih specifičnih osobina bio uvijek poticajan za kreativno izražavanje.
Tabelarni prikaz koji organizira dijelove vremena u “tjedne”, “mjesece” i “godine” čovjek je kroz povijest razvijao prema različitim modelima i na osnovu toga razvio mnoštvo varijanti kako bi vrijeme dočarao prostorno. Taj koncept – pretvaranje vremena u prostor artistički je iznimno interesantan i autorima daje snažan poticaj. Tijekom petnaestak godina na trećoj godini Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu studenti imaju zadatak Kreativni kalendar. Taj je studentski zadatak do sad iznjedrio dvjestotinjak različitih rješenja od kalendara objekta, kalendara skulptura, preko instalacija pa sve do “kalendara uređaja”.
Nastali su tako: kalendar rođenja i smrti, kalendar za slijepe, kalendar domino, “Majanski kalendar”, kalendar križaljka, kalendar za odvikavanje od pušenja, kalendar za čajoljupce, razni kalendari dnevnici, kalendar remen, kalendar za kavopije, živi kalendar i mnogi drugi. Autori su zadatku pristupali s najrazličitijih pozicija i radili su u najrazličitijim tehnikama od crteža, kolaža, slikanja, skulpture pa do digitalne tehnologije.
Izložba “Kalendar kao umjetnost” nudi mnoštvo sasvim osebujnih i iznimno atraktivnih umjetničkih rješenja.”
Red. prof. mr. art Siniša Reberski
Dođite, pogledajte i zabavite se! Izložba će biti otvorena do 24. studenog 2022. godine.