O nama

Misija

Osnovna zadaća ove ustanove je otvaranje mogućnosti promjenama za izgradnju suvremene ustanove za učenje i obrazovanje, kreativni rad i sudjelovanje u kulturnoj i umjetničkoj praksi građana te mogućnosti da se na iskustvima u Hrvatskoj i Europi, a u skladu sa zakonima o Pučkim otvorenim učilištima, stvore pretpostavke za razvitak ustanove koja bi bila kompatibilna sa sličnima u Europi. Prije svega naglasak u razvoju kulture je na odnosu opće-globalne kulture s jedne strane, te očuvanje kulturnog identiteta zavičaja s druge.

Neformalno obrazovanje svih dobnih skupina ima sve veću važnost kod pojedinca i u zajednici. Programima usavršavanja i osposobljavanja za nezaposlene te programima za unapređenje kvalitete života u POU stječu se preduvjeti za brže zapošljavanje i samozapošljavanje, stoga POU kontinuirano ulaže u vlastiti rast i razvoj znanja, vještina i sposobnosti zaposlenika, promovira društvo znanja i važnost ulaganja u ljudske potencijale.

POU kroz povijest

Pučko otvoreno učilište nastalo je kao Narodno sveučilište iz prosvjetne ustanove osnovane rješenjem Narodnog odbora općine Ivanić-Grad u lipnju 1959. godine.

Tijekom 1997. godine. Narodno sveučilište, odnosno Gradsko vijeće uskladilo je akte sa Zakonom o pučkim otvorenim učilištima (NN, br. 54/97) te je ustanova preimenovana u Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad. U sastavu POU do 2014. godine bila je i Osnovna glazbena škola, a do 2017. godine i Knjižnica koje danas djeluju zasebno.

PROGRAMI

Programi Pučkog otvorenog učilišta ostvaruju se tijekom cijele godine u djelatnostima kulture kroz koncertno-scensku djelatnost, likovnu scenu, kreativne radionice, javne tribine i promocije knjiga, obilježavanje znamenitih obljetnica, suradnju s kulturnim udrugama u raznim kulturnim programima, sudjelovanjem u značajnim kulturnim manifestacijama grada.

POU Ivanić-Grad kao obrazovna institucija u procesu cjeloživotnog obrazovanja svoje programe unapređenja kvalitete života nastoji usmjeriti na sve dobne skupine (djecu, mlade, studente, poduzetnike, umirovljenike, zaposlene, nezaposlene).

Programi su koncipirani kao tečajevi, radionice, grupe i predavanja.

Obrazovni programi odvijaju se u prostorima POU Ivanić-Grad, Moslavačka ulica 11.

U Pučkom otvorenim učilištu zaposleno je 8 radnika, a u okviru redovnih djelatnosti i projekata uključeno je 30-ak vanjskih suradnika.

2019. godine POU Ivanić-Grad obilježava svoju 60-tu godišnjicu.

CILJEVI

  • ​podizanje opće svijesti građana o važnosti cjeloživotnog obrazovanja, a samim time i smanjenje nezaposlenosti
  • utjecaj na trendove zapošljavanja i tržišta rada
  • povećanje kvalitete života kroz obogaćivanje obrazovno-kulturne ponude
  • povećanje stupnja društvene uključenosti
  • posredni utjecaj na gospodarstvo i turizam

USTROJSTVO

Obavljanje djelatnosti osigurava se unutarnjim ustrojstvom kroz sljedeće organizacijske jedinice.

  • Centar za kulturu i obrazovanje- koncerti, kazalište, izložbe, radionice, programi osposobljavanja za zanimanja, tečajevi
  • Odjel općih poslova

Prijavite se na naš newsletter i saznajte sve o novim člancima i informacijama

na stranici POU Ivanić-Grad