Pozivamo vas na otvorenje izložbe akademskih kipara Lucije Jelić i Petra Košija koji će nam se predstaviti s radovima pod nazivom „Nestajuć`postati“.
– četvrtak, 4.5. u 19 sati
– Galerijski prostor POU
Nestajuć’ Postati
Svaki kraj predstavlja novi početak, a u svakom početku nalazi se naznaka kraja. Kako Ouroboros grize svoj rep, tako se umjetnost mladih kipara, Lucije Jelić i Petra Košija isprepliće u beskonačnoj težnji za postizanjem harmonije, savršenstva, neke više duhovne sfere. Drvo koje je izraslo iz zemlje uz pomoć sunca, vode i zraka, ljudskom rukom posjećeno, oblikovano metalom i vatrom primarni je medij Petrovog stvaralaštva. Zaokuplja ga motiv ljudskog tijela, oblikuje razložena torza repetirajući mase od paljenog drva okovanog crnim željezom. Moćna skulptura koja traži smisao svog otjelovljena u prostoru: možda su to anđeli podrezanih krila obasjani vječnom svjetlošću? U kasnijem istraživanju forme torza, Petar ju pojednostavljuje do neprepoznatljivosti i stvara torzoid . Kiparica Lucija Jelić je protuteža Petrovoj skulpturi; njenim radovima dominiraju pepeo i prašina. Oni su figurativniji od Petrovih; njegov materijal je čvrst, a Lucijin prhak, nježan, skoro eteričan. Dašak vjetra dovoljan je da rasprši prah. Forme su meke, kao ugrebane u lapor, a svjetlo se difuzno raspršuje na njihovim granuliranim površinama. Lucija će zastati i zamisliti se nad ljudskom sudbinom; natjerat će publiku da pogleda u svoj lik i zapita se koje joj je poslanstvo na zemlji.
No, Lucija i Petar su nerazdvojni par. Povezuje ih vatra (što drvo pretvori u pepeo). Igra je to u kojoj se isprepliću dva oprečna arhetipska elementa, sve dok se ne potroši energija potrebna za taj ples koji vodi ka nestanku ili nastanku; u neki novi život ili neku novu umjetnost. ✨
Elizabeta Wagner, povjesničarka umjetnosti