MALI NOĆNI RAZGOVORI LJEVICE I DESNICE, kazališni projekt po istoimenoj knjizi političkog analitičara i pisca Tihomira Dujmovića

Tekst govori o dva umirovljenika iz Novog Zagreba koji čekajući lift započinju konverzaciju i ubrzo se vidi da je jedan naglašeno lijevog, a drugi desnog svjetonazora. Dva susjeda umirovljenika, tako svaku noć pretresaju povijesne teme koje Hrvati do kraja nikad nisu izrazgovarali. U početku se osjetio strah, kalkuliranje, da bi obojica na kraju shvatili da u njihovim godinama nemaju više što izgubiti.

Dujmovićev predložak postavljen je kao TV debata dvojice povjesničara. Dijalozi su sjajni, dramaturginja Mira Muhoberac je likove sjajno izbrusila, a glumačka ekipa je izvrsna: Vinko Kraljević (ljevičar), Tomislav Martić (desničar), Lucija Dujmović (TV voditeljica) i Petra Tunjić, (kćer “desnog“ sugovornika).

Sam Dujmović komentirao je da knjiga i kazališna predstava mogu poslužiti kao „mali i brzi pojmovnik razlikovanja ljevice i desnice“ u Hrvatskoj.

„Ovo je više od predstave, ovo nije samo pokušaj jednog dijaloga, nego pokušaj jedne šire edukacije s jedne strane i korak prema pomirenju dviju strana. Dakako da jedna predstava ne može pomiriti zavađenu Hrvatsku, ali može argumente jedne i druge strane staviti na stol i pokazati da se u konačnici te dvije opcije mogu naći na istoj strani. To je ključna poruka koju bih volio da ova predstava komunicira. Intimno izmirenje uvjetovano zalogom budućnosti mlađih generacija”, rekao je redatelj Želimir Mesarić.