Jučer, u Maloj dvorani POU-a Ivanić-Grad prof.dr.sc. Ante Bagarić, psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče pred zainteresiranom publikom održao je predavanje na temu ovisnosti o videoigrama. Predavanje je održano u suradnji s POU Samobor te će se u siječnju održati još jedno, prof.dr.sc. Vesne Bilić sa sličnom temom.

Predavanje je bilo namijenjeno prvenstveno roditeljima i pedagozima. Gaming addiction, cyber-junkie i slični anglosaksonski izrazi označuju vrstu pošasti s kojom se globalno društvo sve teže nosi. Riječ je o ovisnosti o videoigrama. Podložni su joj svi, od djece u kolicima do odraslih osoba, uglavnom muškog spola, zrele dobi.

Danas više nema čistih ovisnosti pa je tako i ovisnost o internetu i videoigrama isprepletena s drugim bolestima poput depresije. Kako je prepoznati, kako pomoći sebi i svom djetetu te kada potražiti pomoć, otkrio nam je prof. Bagarić na jučerašnjem predavanju te dao nekoliko korisnih savjet roditeljima:

Budite uključeni u život svoje djece, u stvarni, ali i virtualni. Pratite igre koje igraju, pratite koliko vremena provode igrajući, kakvim su sadržajima su izloženi… Zabrane nisu rješenje, stalnim dogovorima i pregovorima će se više toga postići na duge staze, a tako se i djeca uče zdravom ponašanju. Prihvatite put strpljivosti i upornosti, umjesto nametanja volje ili prebacivanja odgovornosti isključivo na društvo i državu. Nema drugog izbora, nego ući u srž, razgovarati, znati koje igre igraju… Od ljutnje nema ništa, kao ni od toga da se pitate kako vam dijete može lagati. To je kao da se pitate kako virus može izazivati temperaturu. Može jer je jak. Kao što je žudnja jaka u ovom slučaju.