U ovo zabavno vrijeme fašnika, u suradnji s Turističkom zajednicom Ivanić-Grad,  održano je predavanje o pučkoj fašničkoj tradiciji na otoku Lastavu dr.sc. Ive Niemčić, ravnateljice Instituta za etnologiju i folkloristiku pod nazivom”Vrijeme poklada na otoku Lastovu” na kojem smo imali prilike saznati kako izgleda fašnik na dalekom otoku Lastovu. Zima u Hrvatskoj doba je karnevala, a svaka regija pomno njeguje svoje običaje i tradicije, pa karnevale, poklade ili fašnike možemo promatrati i kao žive povijesne knjige koje pokazuju bogatu prošlost i kreativnost hrvatskih krajeva. Pučinska idila Lastova zaslužna je za njegovu mističnu ljepotu koju su cijenili još stari Rimljani. Osim prekrasne prirode, autohtonih specijaliteta i zvjezdanog neba, Lastovo je poznato po jednom od najstarijih europskih karnevalskih običaja, koji se prvi put spominje u 14. stoljeću. U spomen na uspješnu obranu od katalonskih gusara stanovnici Lastova svake zime upriličuju jedinstvenu karnevalsku feštu u kojoj je cijeli otok pozornica.
Na predavanju je ujedno bila predstavljena i nedavno tiskana etnografija Lastovskog poklada „Uvooo! Eviva nam kumpanija, poša nam je alavija!“ autorice Ive Niemčić i Joška Ćalele koja će ubuduće svakako pridonijeti očuvanju i aktivnom izvođenju jedinstvenog lastovskog pokladnog zbivanja i u budućnosti.
Lastovski poklad, kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske ove godine se u kontinuitetu održava 540. put zaredom. Tradicija koja je opstala toliko godina usprkos stoljetnim mijenama običaja svake godine uprizoruje legendarni događaj iz 1483. godine kada je Lastovo steklo svoju slobodu i obranilo se od neprijateljskog napada.
Predavanju su prisustvovali učenici 1. i 4. razreda Srednje škole “Ivan Švear” Ivanić-Grad.